de koningin van de To Do lijstjes

Een To Do lijstje met gegarandeerd succes!

Herken jij deze?

Je hebt een To Do Lijst van 1 A4 vol met alle dingen die je vandaag gaat doen. En daar staan dan ook de taken van gister, eergisteren en vorige week nog bij. De dag heeft gewoonweg te weinig uren om alles gedaan te krijgen.

Dat was ook mijn To Do Lijst 6 jaar geleden. Ik lag de avond ervoor in bed naar het plafon te staren met het zweet tussen de bilnaad. En zelfs met de angst voor de mega lijst vulde ik hebt in mijn hoofd aan met nog meer dingen die ik moest doen.

Tot dat mijn coach tegen mij zei: “schrijf alleen die zaken op die echt belangrijk zijn”.

Hoe dan!

Laat alle taken weg waar anderen en jezelf geen last van hebben als je ze niet zou doen. En laat ook de taken weg die je toch wel doet op een dag zonder dat je ze opschrijft.

Simpel toch? Ik hou van simpel. Simpel is namelijk makkelijk.

Hoe werk dat?

Ik had toch al gezegd heel simpel. Mijn lijst is niet langer dan 8 taken. Je leest het het goed maar 8! En het zijn ook taken waarvan ik weet dat ik ze gedaan ga krijgen.  Verzekerd succes dus. Het zijn wel de taken die belangrijk zijn om die dag te doen.  Ik maak de To Do lijst van die dag de avond ervoor. Dan zet ik niet meteen 8 taken op de lijst, hoogstens 4. ‘s ochtens vul ik de lijst aan met taken die echt belangrijk zijn. Kopje koffie erbij, heerlijk relaxed.

Dan kies ik er 1. Ik kies altijd die taak waar ik het minst zin in heb. Die handel ik af en streep ik door. Heerlijk gevoel die eerste streep. En meteen de rottigste eraf.

Denk je nu: “Maar al die andere dingen die je ook moet doen op een dag?”. Die doe ik gewoon zonder ze op een lijstje te schrijven. Dat zijn namelijk de bijzaken van de dag. Dat maakt ze in een keer minder belangrijk en daardoor nemen ze geen ruimte in op mij To Do lijst. En niet in mijn hoofd.

Gewoon gaan doen

De eerste keer dat ik deze methode ging toepassen ging helemaal niet makkelijk. (En ik ben nog wel van makkelijk!) Eerst beslissen wat echt belangrijk is om te doen. Dat gaf me toch stress….. want wat als ik iets zou vergeten! En hoe moet het zonder mijn externe geheugen! HELP!!! “Gewoon doen!” riep mijn coach. Gewoon doen en je zal merken dat het rust geeft en ruimte om meer te genieten van de dag.

Kijk naar je To Do Lijst van vandaag. Kies er vier die echt gedaan moeten worden. En maximaal 4 die jouw aandacht verdienen. En dan stop je. De oude lijst die gooi je weg, verbrand je ritueel of scheur je in stukjes. Ademhalen! Het komt goed! Ik kan het en dat betekent dat jij het ook kan!

Klaar is afgewerkt

Als je klaar bent met je lijst dan is deze voor vandaag ook echt afgewerkt. Het cadeautje: ga doen waar je op dat moment zin in hebt. En als dat de WC poetsen is, dan doe je dat. De WC poetsen hoort niet op je To Do lijst dat is een terugkerend huishoudelijk klusje.

100 dagen

Ik daag je uit om dit 100 dagen te proberen. Het duurt namelijke 100 dagen voor een nieuwe gewoonte is ingesleten. Na 100 dagen ben jij net als ik de Koningin van To Do lijst met gegarandeerd succes!

Had ik al gezegd gewoon doen!

Mariska