angst loslaten

 

Wil jij het juiste doen zonder angst om fouten te maken? Altijd de beste versie van jezelf zijn? Jouw dromen nastreven en graag ook nog in een flow? Ervaar jij alle feedback die krijgt als een cadeautje? En lukt het jou om zo jouw doelen te behalen en je dromen waar te maken?

Mij lukt het niet. En ik ben zelf holistisch therapeut hé!  Ik zou toch op een Yoga matje moeten zitten, mijn doelen visualiseren en de wereld naar mij toe laten komen? Succes gegarandeerd.

Helaas, ook voor deze holistische therapeut werkt dat niet zo. Om mijn doelen te bereiken en dromen waar te maken moet er hard gewerkt worden. En daarvoor moet ik zaken regelen en acties ondernemen waar ik soms best een beetje zenuwachtig van word.

Doelen bereiken en dromen waarmaken

De angst kan dan in weg gaan staan van mijn doelen bereiken en mijn dromen waarmaken. Mijn interne babbelbox zet het negatieve bandje op en drukt meteen op de repeat knop. Zinnen als: Dat gaat je niet lukken, wie zit er op jou te wachten, dat kun jij niet, jij bent dom (ja je leest het goed).

Ontstaan van faalangst

Deze faalangst komt niet zomaar ergens vandaan. Deze faalangst is al veel eerder in mijn leven ontstaan. En deze angst woont samen met mijn drang naar perfectie. Die is ontwikkelt om niet te falen. Voor je het weet zit je in een visuele cirkel en eruit stappen is geen optie want dat is falen. Dit uit zich door klachten zoals hoofdpijn, last van de darmen, uitstel van zaken die gedaan moeten worden en ik word een draak voor mijn omgeving.

Faalangst heeft geen focus in de toekomst. Het is niet specifiek, anders zou het een fobie zijn. Faalangst is gebouwd op ervaringen uit het verleden. In het gezin, op school, de pubertijd, je eerste baan, relaties etc.

Los laten van angst

Om deze angst los te laten is het van belang om negatieve ervaringen in het juiste perspectief te plaatsen en beperkende overtuigingen los te koppelen. Kleine stappen te gaan maken richting de doelen die je hebt gesteld. Van jezelf leren houden ook als het niet in een keer lukt. Nieuwe positieve gedachten inprenten zodat de interne babbelbox een ander geluid laat horen. Waardoor de angst om te falen niet verlamt maar ervoor zorgt dat je niet onder de bus komt. Daarvoor is angst nodig, om ervoor te zorgen dat je niet onder een bus komt. Niet om ervoor te zorgen dat je op de bank gaat zitten en niets meer onderneemt.

Wanneer je de angst loslaat geeft het je de ruimte om je pad naar jouw doel aan te passen en nieuwe ervaringen op te bouwen. Om een interne babbelbox te creëren die staat te juichen aan de zijlijn.

Gratis tip

Hoe je begint? Door in de spiegel te kijken en tegen jezelf te zeggen: Jij bent een mooi mens en morgen vertel ik jou wat ik vandaag heb bereikt en geleerd. En ondersteuning zoeken bij het loskoppelen van negatieve gedachten en gewoontes. Dat is het mooie aan doelen halen en dromen waarmaken dat hoef je niet alleen te doen.

Mariska