Wie is de superheld

Wie is de superheld

Kramp   Bewegen is mogelijk omdat spieren samenwerken. Wanneer de ene spier zich spant zal de andere moeten ontspannen, om zo een beweging tot stand te laten komen. Via de spoeltjes in de spierbuik en cellen in de pezen van de spieren...

Lees meer
Opstaan en overeind blijven

Opstaan en overeind blijven

Opstaan en overeind blijven Elke dag staan we op. Benen naast het bed en de dag begint. Opstaan doen we als alles goed gaat automatisch. Verschillende reflexen in ons lichaam zorgen ervoor dat dit ook automatisch gaat. Dagelijks trotseren wij de zwaartekracht. Ons...

Lees meer
Samenwerking van de hersenhelften

Samenwerking van de hersenhelften

Kruipen, lopen en marcheren zijn natuurlijke kruisbewegingen. Wanneer het rechterbeen en de linkerarm tegelijkertijd naar voren worden bewogen, wordt er gesproken van een kruisloopbeweging. Voor het maken van deze beweging zijn zowel de linker- als...

Lees meer
Leef in balanz

Leef in balanz

Leef in balanZ Mijn eerste blog op mijn site. Mijn eigen huisstijl. Wat ben ik trots.  

Lees meer

De Psoas

De Psoas is een spier die zich diep in het lichaam bevindt tussen de bovenkant van het dijbeen en de onderzijde van de wervelkolom. De spier verbindt zo het boven- en onderlichaam. De Psoas wordt ook wel de spier van de emotie genoemd.

De Psoas is onderdeel van het sympathische zenuwstelsel. Het sympathisch zenuwstelsel is een van de twee onderdelen van het autonome zenuwstelsel (het andere is het parasympatische zenuwstelsel). Algemeen kun je zeggen dat sympathische zenuwen alle processen stimuleren die met lichamelijke activiteit te maken hebben (bijvoorbeeld sporten of het reageren op een noodsituatie). De invloed van het sympathische zenuwstelsel brengt reacties teweeg op een groot aantal organen, onder andere de nieren en de bijnieren.

De Psoas reageert buiten ons bewustzijn om.  Diep geprogrammeerde reacties maken dat de Psoas samentrekt.  De vecht/vlucht reflex wordt hierdoor geactiveerd. Deze reactie kan onder andere veroorzaakt worden door dat je kritiek krijgt, een noodsituatie in het verkeer, ruzie met je partner, chronische stress. Als de reactie op een traumatische gebeurtenis niet emotioneel wordt verwerkt, wordt deze negatieve energie door het zenuwstelsel opgeslagen in het spierweefsel van de Psoas.

Als er weer een nieuwe reactie wordt veroorzaakt waardoor de vecht/vlucht reflex wordt geactiveerd zal de spier zich opnieuw aanspannen. De herinnering van de oude emotie zal zich bij de nieuwe voegen. Zo kan het zijn dat de Psoas chronisch gespannen blijft en de vecht/vlucht reflex geactiveerd blijft. Dit veroorzaakt een continu gevoel van angst.

Een chronisch aangespannen Psoas kan naast diverse rugklachten ook emotionele klachten veroorzaken, waarbij angst de belangrijkste is. Weglopen of niet onder ogen zien van de angst helpt niet om de Psoas weer te ontspannen. Het uitzoeken wat de “oude” angst is en deze begrijpen kan de Psoas wel balanceren. Het is hierbij niet de bedoeling de vecht/vlucht reflex helemaal weg te nemen. Deze is nodig om in het dagelijks leven te kunnen functioneren. Als je een “beer op de weg” tegenkomt is het nog altijd noodzaak om te kunnen vechten of te vluchten.

Mariska

Praktijk Leef in balanZ

 touch for health