Mariska Kerkdijk

Lange lijst met alles wat er gedaan moet worden

Als ik geen lijstjes heb dan wordt het chaos in mijn hoofd!; zei ze. En ik begrijp haar helemaal. Ook ik had meters lange lijstjes met alles wat er vandaag, morgen, gister en volgende week gedaan moest worden. Lijsten omdat het te druk was in mijn hoofd. Lijsten om het overzicht te houden. En toen ik door kreeg dat die lijstjes mij niet diende maar nog drukker maakte in mijn hoofd werd ik bang. Want dat betekende de lijstjes loslaten en de gedachten in mijn hoofd de vrije loop geven.

Tenminste dat is wat ik dacht dat er zou gebeuren! Een puinhoop zou het worden.

 Waar heb ik invloed op vandaag

Vandaag heb ik terug gegrepen naar mijn lijstjes, mijn overleving tactiek van een paar jaar gelden. Waardoor ik dit vandaag deed? Het is puinhoop in mijn agenda deze week. Dat komt doordat ik niet weet wat er volgende week gaat gebeuren. Iets met Corona een lockdown of toch niet. Waardoor ik mij constant afvraag gaat mijn afspraak door of niet? Dit veroorzaakt drukte in mijn hoofd. Ik heb geen invloed op Corona of de regering en daardoor ook niet op een lockdown of niet. En toch wil het heel graag wel en daardoor blijft het spoken in mijn hoofd. Mijn vriend zei: “je hebt 1 keuze, zelf afzeggen, dan weet je waar je aan toe bent”. Niet waar zei ik, ik heb er nog 1. Het laten gebeuren en er niet de controle over willen hebben. Makkelijkere gezegd dan gedaan. Ik ben mij gaan concentreren op dat waar ik wel invloed op heb vandaag. Vandaag is een dag met 24 uur. De eerste 7 hebben ik opgebruikt om te slapen. Daarna een 1 uur de dag opstarten. Om acht uur startte mijn werkdag. Die duurt tot vijf uur vanmiddag. In die uren heb ik invloed op mijn bedrijf en concentreer ik me daarop. Daarna ben ik er voor mijn gezin en mezelf. Tot een uur of 11 en dan gaan de luikjes weer dicht.

Rust in mijn hoofd omdat ik geen invloed heb op de toekomst

Door me te beseffen dat ik niet in de toekomst kan kijken breng ik rust in mijn hoofd. Het haalt de focus van volgende week af, over wat er wel en niet zal gebeuren. Volgende week, maand of zelfs morgen is de toekomst en ik heb geen glazenbol waarin ik kan kijken om te zien wat er gaat gebeuren. Mijn werkdag kan ik goed voorspelen omdat ik vast leg in mijn agenda hoe die er vandaag, morgen en deze week uitziet. Voorbeeld is deze blog. Die stond voor vandaag in mijn agenda. 30 minuten staan ingepland en na dit half uur is het klaar. Je leest het goed 30 minuten. Ik ben niet uren aan het zoeken naar een onderwerp en foto. Niet bezig met staat alles perfect, is het perfect, ontdekt niemand een fout. Nee, gewoon doen en klaar.

Zo werkt het ook voor jou. Wat is vandaag belangrijk, wat kan er echt wachten tot morgen en wat is belangrijk voor ooit in de toekomst. Als het vandaag belangrijk is? Hoeveel tijd wil je er aan kwijt? Kan dat wel, klopt dat wel en is dat nodig? Ja? dan ga je er mee aan de slag. Zet alle verleidingen buiten de deur, lees telefoon op stil. Durf tegen je omgeving te zeggen: “nee, nu niet, ik ben even met iets anders bezig”. Zo leer je jezelf om de focus te houden, wat rust geeft in je hoofd. Je omgeving leert ook dat jij niet altijd beschikbaar bent voor hen.

Extra tip: dat ligt aan jou

Sorry, had ik al gezegd dat ik pittig duidelijk ben? Bij deze dat ben ik. Het ligt aan jou!

Want kan je een taak uitbesteden aan een ander? Doe dat! Scheelt je tijd in jouw agenda en daardoor krijg jij ruimte in je tijd maar ook in je hoofd. Vind jij dat lastig? Dat ligt aan jou en niet aan de ander. Vind jij dat je alles alleen moet doen omdat het dan beter gaat, eerder af is, je weet wat er gebeurt? Had ik al gezegd dat ligt aan jou!

Minder perfect maakt dat je minder moet

Terug naar mijn terugval van vandaag. Ik heb mijn agenda gepakt en als een dictator mijn dag ingedeeld. Weg gestreept waar ik geen invloed op heb, wat morgen kan en wat ooit moet. Terug naar vandaag en wat nu belangrijk is. Een kop koffie gepakt en deze blog gaan schrijven. Zo nog een foto er bij en dan op de site plaatsen. Streep door mijn taak en op naar de volgende. Hoeveel ik er vandaag heb staan voor mijn bedrijf? Vier taken waarvan de belangrijkste, jij! Want daarvoor doe ik het. Om jou te helpen om rust in je hoofd te krijgen zodat je beter slaapt, minder perfect hoeft te zijn, minder moet en meer jezelf kan zijn.