Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een reactie van het lichaam op pollen van planten, grassen en/of bomen. Niet iedere persoon is hier gevoelig voor. Als je dit wel bent reageert het lichaam op deze pollen wanneer zij het lichaam binnenkomen. De klachten bij hooikoorts kunnen onder andere zijn; een verstopte- of loopneus, jeuk, ademhalingsproblemen, niezen, hoofdpijn, diarree, misselijkheid en/of zere ogen.

Waar komt de reactie op pollen vandaan?

Zodra de pollen het lichaam binnenkomen wordt er door het immuunsysteem histamine aangemaakt. Histamine is een neurotransmitter die naast zijn rol in de waterhuishouding van het lichaam tevens verantwoordelijk is voor de antibacteriële en antivirale afweersystemen tegen lichaamsvreemde stoffen. Doordat de pollen het immuunsysteem constant prikkelen worden er te veel neurotransmitters afgegeven door het immuunsysteem. Deze overproductie van histamine veroorzaakt de reactie op de pollen.

Wat kan je tegen hooikoorts doen?

Je kan kiezen voor een neusspray. Die zorgt ervoor dat kleine bloedvaten in de neus samentrekken. Het nadeel van neusspray is dat je het steeds weer gaat gebruiken. In extreme gevallen kun je zelf niet meer zonder.

Je kunt medicijnen gebruiken die zijn voorgeschreven door een arts. Deze verlichten de allergische reactie en bestrijdt de klachten van deze reactie.

Je zou jezelf kunnen isoleren van de pollen door te verhuizen naar een andere geografische locatie waar de pollen niet zijn. De kans is groot dat je de ene set allergie inruilt voor een andere. Nieuwe pollen = nieuwe klachten.

Je kunt er ook voor kiezen om je lichaam te balanceren zodat het de pollen beter kan verdragen. Hiermee elimineer je niet de hooikoorts maar zorg je ervoor dat jouw lichaam beter kan omgaan met de pollen, waardoor het lichaam minder heftig reageert of reacties zelfs helemaal verdwijnen. Let wel de reactie van het lichaam verdwijnt, niet de allergie.

Wanneer je een slechte dag hebt, doordat je bijvoorbeeld stress ervaart, zal je merken dat de allergische reactie terugkomt of verergert. Als je beter in je vel zit kun je meer verdragen van de wereld om je heen. Zo werkt het ook met allergische reacties.

Natuurlijke anti-histamine

Als je last hebt van hooikoorts, is meer water drinken een van de dingen die jezelf kunt doen. Dit is helaas geen Quick-fix en heeft een paar weken nodig. Water is een natuurlijke anti-histamine en zorgt ervoor dat klachten verminderen.

Drink liever geen sinaasappelsap tijdens het hooikoortsseizoen. In sinaasappelsap zit een hoog kaliumgehalte dat de histamineproductie kan verhogen. Dit wil je juist in deze tijd verlagen zodat de klachten verminderen.

Een andere factor die bijdraagt tot allergieën is een tekort aan zout. Zout is een natuurlijke anti-histamine. Het helpt ook om de slijmproductie te verminderen. Het is een natuurlijke slijmoplosser. De dagelijkse zout inname moet zeker niet te hoog zijn! Het gaat om de balans. Daarnaast is het belangrijk om gebruik te maken van natuurlijke zout. Keukenzout is geraffineerd (bewerkt), Himalaya zout is een voorbeeld van onbewerkt zout.

Weg met de reacties

Door je lichaam in balans te brengen, vrij van de stressreactie op de pollen, kun je de klachten van hooikoorts laten verminderen en zelf helemaal laten verdwijnen. Door de stress van het lichaam op de pollen te verminderen kan het immuunsysteem tot rust komen en worden er minder histamine afgeven. Minder histamine betekent minder klachten. Door Dr. Jimmy Scott (Health Kinesiologie) is een eenvoudige methode ontwikkeld die bijdraagt aan de balans in het lichaam. Daarnaast is door Elizabeth en Hap Barthydt (Touch for Health Kinesiology Association) een methode ontwikkeld om te kunnen omgaan met de gevoeligheid tegen onder andere pollen.

Door het kloppen op en masseren van bepaalde plekken van het lichaam en door stress release technieken toe te passen wordt de stress in het lichaam afgevoerd.

Deze twee methoden geven direct verlichting en kunnen overal worden toegepast. Daarnaast kan via een aantal methoden uit de kinesiologie een goede basis worden neergelegd waardoor het lichaam langere tijd in balans blijft.

Dit kan zonder dat je met voedingssupplementen of homeopathische middelen aan de slag hoeft. Een eenvoudige, natuurlijk en lichaamseigen manier om met de klachten van hooikoorts om te gaan.