header
logo leef in balanz

Kinesiologie

Bij Kinesiologie neemt net zoals in chiropraxie de ruggengraat een centrale plaats in. Een goede lichaamshouding biedt een sterke basis voor een goede gezondheid. De ruggengraat wordt op de plek gehouden door spieren. Bij een goede lichaamshouding hebben de spieren aan beide zijden van de ruggengraat dezelfde spierspanning. Ook wel tonus genoemd. We zeggen dan dat de spieren in balans zijn.

Stress

Door stress, “foute” voeding, een ongeluk, overbelasting van een spier of bepaalde emoties kan de tonus van één of meer spieren veranderen. Spieren kunnen verkrampen of verzwakken. Kinesiologie richt zich op het evenwicht tussen de samenwerkende spieren. Omdat het lichaam één geheel is, zullen ook andere spieren, organen of energiesystemen in het lichaam hierop reageren. Een verkrampte spier in de rug kan uiteindelijk de oorzaak zijn van een zwakke spier ergens anders in het lichaam. Hierdoor kan een verandering in de lichaamshouding ontstaan. Die ene verkrampte spier kan een kettingreactie in het lichaam maar ook in het hoofd veroorzaken. Kinesiologie houdt zich bezig met het herstellen van het evenwicht tussen samenwerkende spieren en daardoor ook met samenwerkende organen. Kinesiologie heeft als doel het lichaam en de geest als één geheel te laten samenwerken het zelfherstellend vermogen van het lichaam te activeren.

Er wordt in de Kinesiologie gewerkt vanuit de driehoek van structuur, chemie en psyche. Een onbalans in een van deze drie beïnvloedt de andere twee en dus de mens in zijn geheel. Voorbeelden van verstoringen zijn:

  • structuur: overbelasting van een spier (bv. Een tennisarm, RSI, spit etc.), vertillen, verstappen etc.;
  • chemie: slechte of ongeschikte voeding, medicatie, luchtvervuiling etc.;
  • psyche: angst, boosheid, verdriet, rouwen, overwerkt zijn, ruzie, vermoeidheid etc.

De spanning in de spieren wordt manueel gemeten. Degene die de test uitvoert, oefent een korte constante druk uit op een spier van degene die test ondergaat. Hierdoor kan de spanning daarvan door beide gevoeld worden. Voor het opsporen van onbalans in de spieren heeft de Kinesioloog vele manuele spiertesten beschikbaar. Daarnaast heeft de Kinesioloog diverse technieken om deze onbalans op te heffen. Het doel hiervan is het evenwicht in de driehoek van structuur, chemie en psyche te herstellen zodat er een gezonde lichaamshouding ontstaat en het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd. Een kinesiologiesessie draagt bij om de eigenkracht en vitaliteit van het lichaam beter te leren kennen en/of herkennen en doelmatiger in te zetten.

 

 

Hoe gaan spiertesten?

Bij het spiertesten wordt een arm (of been) van de cliënt in een zodanige uitgangspositie gebracht dat één bepaalde spier wordt geïsoleerd. De tester oefent daarop een zachte druk uit om te kijken of de spier voldoende energie heeft om die te weerstaan. Wanneer de spier deze zachte druk niet kan weerstaan wordt de test ‘zwak’ genoemd en is er sprake van een onbalans. De reden daarvoor kan in allerlei stress liggen en stress kost energie.

Binnen Touch for Health wordt het begrip stress zeer ruim opgevat en onderverdeeld in drie groepen:

Lichamelijke stress: lichamelijke problemen als gevolg van (sport)blessures, gewrichtsslijtage, orgaanproblemen en dergelijke;
Chemische stress: Problemen die ontstaan dor voeding en omgevingsinvloeden, zoals allergieën, verkeerd of eenzijdig eten, maar ook het gebruik van medicijnen, milieuvervuiling en elektrosmog;
Emotionele stress: de meest bekende vorm, die te maken heeft met problemen op het werk, in de relatiesfeer, angsten, verdriet en boosheid.

bloesemtherapie bach

Voor wie is Kinesiololgie geschikt?

Kinesiologie is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in het hoe en waarom van zijn lichamelijke klachten of geestelijke onbalans. Een herstelde balans maakt dat iemand zich al beter voelt ook al is hij medisch gezien nog ziek. Iemand met suikerziekte kan niet genezen door middel van Kinesiologie, maar wel geholpen worden om zich, ondanks zijn ziekte, beter en energieker te voelen.

 touch for health