spiegel

Alles kan en alles mag zolang je het maar leuk vindt. Met één kanttekening het mag de ander geen zeer doen.

Nee zeggen 

En daar gaat het vaak mis. Niet bij de ander maar bij jezelf. Want waar heb je jouw grens liggen als het op de ander aankomt. Hoe goed kan je nee zeggen tegen de ander. Of ben je gewoon heel goed in nee zeggen tegen jezelf. Door altijd maar ja te zeggen tegen de ander doe je niet meer waar je gelukkig van wordt. Je doet waar de ander gelukkig van wordt. En ja het is fijn om anderen gelukkig te maken maar het is minder prettig wanneer je jezelf daarbij kwijtraakt. Doen wat je kan en leuk vindt brengt met zich mee dat jouw geluk op anderen gaat afgeven. Ze kunnen dan meeliften op jouw geluk. Dan ga je ja zeggen tegen de juiste dingen. Ja zeggen tegen jezelf en weet je wanneer je nee kan en mag zeggen tegen de ander.

Terug naar alles kan en alles mag zolang je het maar leuk vindt. Wat is dat alles en wat kan er allemaal. Ook daar gaat het vaak mis. Je kan meer dan je denkt en je mag vaak ook meer dan je moet. Dat laatste ga ik uitleggen.

Moeten

10 jaar geleden deed ik alles wat ik dacht dat ik moest doen. Om zo alles uit mijn leven te halen. Ik moest een goede moeder zijn, ik moest een goede vriendin zijn, ik moest een goede werkneemster zijn, ik moest de beste versie van mezelf zijn. Met al dat moeten raakte ik mezelf compleet kwijt. Ik werd er een minder prettig persoon van. Voor mezelf maar ook voor de ander. Ondanks dat ik tegen iedereen ja zei in plaats van nee. Door al dat ja zeggen tegen de ander werd mijn lijst met moeten alleen maar langer. Ik raakte mezelf kwijt in al dat moeten. Mijn leven was gewoon niet leuk meer.

Ik heb dit omgebogen door meer naar mezelf te luisteren. Niet alleen mijn hoofd maar ook mijn lijf. Want dat was wat het hardst aan het protesteren was tegen mijn alles moet. Ik riep altijd heel hard: niks moet en alles mag, zolang je het maar leuk vindt. Ik deed het allen andersom. Niks mag en alles moet, zolang je het maar leuk vindt. Snap je het verschil? Dat heeft bij mij wel een jaar of 20 geduurd. Dat wil ik jou besparen, zonde van je tijd in dit leven.

In de spiegel kijken

Door op te schrijven wat ik allemaal moest van mezelf werd ik geconfronteerd met de persoon die ik was geworden. In die spiegel kijken was geen feestje maar wel noodzakelijk om te zien wie ik was. Door dat kijken naar mezelf en toegeven dat het zo niet langer ging heb ik de eerste stap gezet naar mogen zijn.

Aan de slag

Ben je ook iemand die alles moet doen, het liefst zo perfect mogelijk, zonder falen en maar doorgaan? Pak een papier en schrijf dan eens op wat jou zo perfect maakt, wat je allemaal moet doen om dat te zijn en als je dan bezig bent, schrijf dan ook op wat je allemaal niet mag van jezelf.

Hulp nodig bij het kijken in jouw spiegel of het opschrijven van je moeten? Ik kan je helpen! Zo lastig is het niet als je eenmaal begonnen bent. De eerste stap moet je wel zelf nemen. De stap naar verandering.

Mariska