Opstaan en overeind blijven

Elke dag staan we op. Benen naast het bed en de dag begint. Opstaan doen we als alles goed gaat automatisch. Verschillende reflexen in ons lichaam zorgen ervoor dat dit ook automatisch gaat. Dagelijks trotseren wij de zwaartekracht. Ons lichaam is de hele dag druk met het evenwicht bewaren. Ons lichaam is uitgerust met een uitgebreid centering systeem.

Dit systeem ontwikkelt zich in het hele prille begin van de een zwangerschap. En ontwikkelt zich door tot ver na de geboorte.

Reflexen

Ons lijf hoeft niet te leren om zich op te richten. De primaire reflexen die aanwezig zijn moeten zich ontwikkelen en integreren tijden de zwangerschap, geboorte en baby- en peutertijd. Door beweging in de baarmoeder, wiegen van de baby en het vrij kunnen ontdekken van de wereld als peuter. Door deze bewegingen worden reflexen ontwikkeld en geïntegreerd in het lichaam met als doel zelfstandig overeind staan zonder dat het te veel energie kost. Dit systeem is niet alleen voor het fysiek overeind houden van het lichaam. Het houdt ons ook emotioneel overeind. Het zorgt ervoor dat je stevig in je je schoenen staat.

Energie

Als dit systeem van overeind blijven faalt heeft dit niet alleen fysiek maar ook emotioneel gevolgen en andersom. Dan kost overeind blijven te veel energie en ga je op den duur onderuit. Wanneer je uit balans bent is het moeilijk om overeind te blijven.

Als het lichaam in balans is kan de geest daarvan profiteren en wanneer het goed zit in het hoofd heeft het lijf daar profijt van. Balans zowel lichamelijk als geestelijke zorgt ervoor dat overeind komen en blijven niet te veel energie kost.

Onbalans

Wanneer er een onbalans in het systeem aanwezig is dan is het de kunst om uit te zoeken waar dit zich bevindt. Komt de onbalans vanuit het lijf, de geest of door een chemische verstoring in het systeem. Vaak zie je bij een lichamelijk onbalans dat primaire reflexen onvoldoende of niet geïntegreerd zijn.

Reflexintegratie

Een voorbeeld van een van de oprichtingsreflexen is het tonische nekreflex. Dit reflex zorgt ervoor dat het hoofd overeind blijft zonder dat dit extra energie van het lijf vraagt. Wanneer weet je dat deze nog niet geïntegreerd is? Altijd pijn in de nek en tussen de schouderbladen is een signaal. Lage rugklachten, maar ook moeite hebben met het nemen van roltrap en hoogtevrees zijn signalen.

Door het doen van oefeningen en het centeren van het lichaam kan dit reflex geïntegreerd worden en zal overeind blijven minder energie kosten. En fysieke klachten kunnen hiermee ook verholpen worden.