Mariiska Kerkdijk

Ik weet niet hoe het bij jou werkt maar oude sokken zitten bij mij altijd comfortabeler dan nieuwe. Ik kan ze dragen totdat de gaten er invallen. Dan voel ik de koude vloer of ik zie ineens een teen en is het tijd om afscheid te nemen. Dag fijne sokken! Snel naar de winkel om een paar nieuwe te kopen. Daar aangekomen kom ik dan tot de ontdekking dat de leukste al weg zijn en moet ik voor minder gaan, vaak die saaie zwarte.

Veranderen waarom zou je

Datzelfde comfortabele gevoel kan ik hebben bij een het aanpakken van problemen. Als iets werkt waarom zou ik dan veranderen. Dat is toch niet nodig. En zo kan ik een tijdlang blijven doorgaan zoals ik deed. Totdat het moment komt dat de gaten in die aanpak vallen. Dan voel ik de kou en merk ik dat het niet meer werkt. In plaats van weg te gooien beslis ik, vaak onbewust, om toch nog door te gaan met de oude vertrouwde aanpak.

Dat komt omdat het bekend is. Het voldeed en waarom veranderen dat vraagt nogal wat van je. Alles lekker bij het oude laten ondanks de gaten die groter en groter worden. Totdat het echt niet meer kan en dan moet je het loslaten. Of je wilt of niet het wordt een gedwongen verandering. Daar kan je dan nog een tijdje tegen vechten. Lekker mopperen en soppen in je eigen zelfmedelijden. Er komt wel een moment dat er geen uitstellen meer is en dan moet het veranderen. Vaak niet op de manier die jezelf als het meest prettig ervaart.

De keuze hebben

Je kan er ook voor kiezen om je sokken niet op te lopen tot het echt niet meer kan maar eerder naar de winkel te gaan en de keuze te hebben in sokken. Zo werkt het ook met veranderen. Door eerder aan de slag gaan heb je de mogelijkheid om te onderzoeken hoe je iets kan veranderen, wat je wilt veranderen zodat jij de controle hebt over het proces.

Ik verklap je wel alvast dat verandering samengaat met lichte buikpijn. Veranderen wat je deed is spannend en vraagt een dosis doorzettingsvermogen, lef, geduld en creativiteit. Dat is dus niet voor iedereen weggelegd. Maar voor iedereen die wel durft en de uitdaging aangaat om voordat de gaten vallen al een verandering in te brengen, zeg ik: Je bent een held!

Veranderen doe je voor jezelf

Kan of wil je niets veranderen ook goed! Van mij hoeft het niet. Veranderen is alleen oké als jij het wilt. Doe je het voor de ander of wil een ander dat jij iets veranderd dan is dat niet de juiste basis. Dat veroorzaakt ook buikpijn maar wel de verkeerde buikpijn. Veranderen heeft alleen zin als je er zelf 100 % achterstaat.

Een held die ervoor kiest om de regie te pakken, te ontwikkelen en te bloeien. Het fijne is verandering gaat niet over een nachtje ijs. Veranderen is plannen maken, uitzoeken, proberen, fouten maken, opnieuw proberen en slagen! De beloning van veranderen is heerlijk, het gevoel van succes hebben, trost zijn op jezelf zijn en wat je bereikt hebt.

Oude sokken

Mijn oude sokken van deze week? Te weinig sporten en de keuze die ik nu in de winkel heb, tijd maken in mijn agenda om te gaan bewegen. Zodat ik over een paar weken niet gedwongen wordt een grotere maat te kopen, daarom ga ik nu sportsokken kopen.

Wat zijn jouw oude sokken en wat ga jij eerder halen in de winkel?

Succes!