Juist! Ki-nee-si-jo-loo-gie

Geschiedenis van Kinesiologie

In Nederland werd Kinesiologie geïntroduceerd in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Het is overgekomen uit Amerika. Een Amerikaanse chiropractor, George Goodheart DC, is in de jaren ’60 met spiertesten gaan werken om de effectiviteit van zijn behandelingen te bepalen. Vanuit deze techniek is Kinesiologie gegroeid tot wat het nu is. Maar wat is het dan?

Wat is Kinesiologie

Oorspronkelijk had Kinesiologie betrekking op de studie van spieren en bewegingen in het lichaam. Nu, na meer dan een halve eeuw, heeft Kinesiologie zich ontwikkelt als een natuurlijk gezondheidssysteem dat gebruikt wordt door therapeuten en gebaseerd is op manuele spiertesten.

Maar het vinden van een korte en duidelijk uitleg op de vraag “Wat is Kinesiologie” blijft een uitdaging. Het laten voelen wat een spiertest inhoudt is de eenvoudigste manier om uit te leggen wat het is.

Beweging van het lichaam

Ki-nee-si-jo-loo-gie betekent letterlijk “de studie van de beweging van het lichaam”. Het is een holistische (allesomvattend) benadering om balans te brengen in de beweging en interactie van het energiesysteem van het lichaam. Door zachte druk op een spier uit te oefenen krijgen we een beeld waar zich blokkades en onbalansen in het lichaam bevinden. Deze kunnen fysiek, biochemisch, emotioneel of energetisch van aard zijn en zorgen ervoor dat er klachten zijn, zowel lichamelijk als geestelijk.

Door het lichaam in balans te brengen zorgt het ervoor dat deze blokkades worden opgeheven, door het laten wegvloeien van de stress. Dit brengt het vermogen om de natuurlijke, gezonde staat van het lichaam te herstellen in gang en draagt bij aan je fysiek, mentaal en emotioneel goed voelen.

Gevolg en oorzaak

Alles wat we doen, of het nu lopen, eten, denken of vallen is, wordt geregistreerd en heeft een effect op het hele lijf. Wanneer je pijn hebt in je been, verplaats je het lichaamsgewicht om de pijn te verlichten. Het gevolg is dat er meer gevraagd wordt van de spieren in het andere been en dat je hierdoor uit je centrum komt. Dit heeft gevolgen voor het skelet en de spierspanning wat een effect heeft op de bloedtoevoer naar organen. Uiteindelijk veroorzaakt dit een verandering in de hormoonproductie, waardoor je anders gaat denken en voelen. Het lichaam is een geheel waarin alle systemen samenwerken.

Alles wat we doen heeft effect op dit lichaam als geheel. Dat is dan ook de reden waarom Kinesiologie een holistische aanpak kent en niet alleen naar de symptomen van de klacht kijkt. Kinesiologie houdt zich bezig met emoties, voeding, de fysieke toestand en levensstijl. Spiertesten kunnen helpen om de onderliggende oorzaak van de problemen vast te stellen en daarmee aangeven wat er gedaan moet worden om ze aan te pakken.