Kramp

Bewegen is mogelijk omdat spieren samenwerken. Wanneer de ene spier zich spant zal de andere moeten ontspannen, om zo een beweging tot stand te laten komen. Via de spoeltjes in de spierbuik en cellen in de pezen van de spieren worden signalen voor ontspannen en aanspannen doorgegeven naar het centrale zenuwstelsel. Hierop volgt een actie.

Samenwerking tussen de spieren

Het proces kan tijdelijk verstoord worden bijvoorbeeld door kramp. Dit herstelt vanzelf of met hulp door het vasthouden van de verkrampte spier en deze helemaal uit te rekken. In sommige gevallen gebeurt er iets waardoor er een permanente onbalans is in de samenwerking tussen de spieren. Dit wordt dan reactiviteit in de spieren genoemd.

Superheld

In “Jip en Janneketaal” je hebt een spier die ooit de held heeft uitgehangen omdat het nodig was maar nu constant de superheld uit hangt ook als het niet nodig is. De spier verbruikt energie van omliggende spieren om de superheld te kunnen zijn. De omliggende spieren zullen hierdoor klachten gaan krijgen. Bijvoorbeeld kramp, vermoeidheid, onverklaarbare spierpijn, stijfheid en ga zo maar door.

Reactieve spieren

Reactieve spieren zijn een van de primaire oorzaken van onbalans in de spieren en pijn in de spieren en botten. Deze reactiviteit komt uit een spier die te veel energie gebruikt om zichzelf in stand te houden. Hierdoor is de samenwerking tussen de spieren verstoort. Een voorbeeld is een tree op de trap missen. Je glijdt uit en grijpt met je arm naar de leuning. Gelukkig niks gebroken en je gaat weer verder. In de dagen er na ervaar je een vervelend gevoel in je bovenbeen. Daarnaast is van een trap aflopen ineens geen automatisme meer. Het geeft een onrustig gevoel. In het begin kan het zijn dat je denkt dit gaat wel over. Na twee weken is het er nog. De spier die de klap op heeft gevangen heeft de energie uit andere spieren getrokken tijdens de glijpartij. In plaats van eenmalig blijft deze spier elke keer als het een beweging maakt die lijkt op die glijpartij zijn energie uit andere spieren  halen. De superheld blijft maar doorgaan, waardoor de andere spieren moe worden. Dit veroorzaakt lichamelijke ongemakken en de  pijn in de spieren en botten. Dit werkt dan weer door op het humeur.

Door de spieren weer terug te brengen in hun eigen energie, kan de reactiviteit worden opgeheven. Hierdoor heeft de superheld het niet langer nodig om energie weg te trekken bij de andere spieren krijgen weer beschikking over hun eigen energie. Zo komt de samenwerking tussen de spieren weer in balans.

Biokinesiologie

Met verschillende technieken kan dit worden hersteld. Doormiddel van het testen van reactiviteit in het lichaam en vanuit daar opzoek te gaan naar de superheld en de spieren waar de energie vandaan wordt gehaald . Door deze spieren de juiste samenwerking te laten voelen kan de balans worden hersteld.  Daarnaast kan je gebruik maken van Biokinesiologie. Dit gaat uit van het idee dat we het lichaam sneller en langduriger in balans brengen. De oefeningen herstellen de structurele homeostase, het vermogen van de spieren en gewrichten om weer soepel te reageren op veranderingen.

De oefeningen zijn passief en gaan uit van positie-ontspanningen om kinetisch weefsel (spieren, pezen etc.) te balanceren dat ofwel hypotoon (ontspannen) ofwel hypertoon (gespannen) is. Het doel van iedere oefening is de afstand te verkorten tussen de oorsprong en aanhechting van de spier, pees, ligament of fascia (een bijzonder bindweefsel dat ligt rond de spieren, botten en gewrichten).

Door het weefsel in een verkorte staat te brengen wordt het mogelijk gemaakt dat de hersenen weer toestaan om het weefsel te ontspannen en deze pijnvrije toestand over te zetten naar de normale, gestrekte toestand.

Pijn

Pijn in een spier wordt meestal veroorzaakt doordat (een van) de antagonisten spieren[1] te zwak is. Vaak wordt de pijn aangeven in de spieren die te gespannen of hypertoon zijn. Maar, als de tegenoverliggende spieren aangeraakt worden, dan voelen die vaak ook wat beurs, geïrriteerd of gevoelig aan. Ze zijn te zwak of hypertoon. Door zulke spieren enige tijd in een verkorte, ontspannen staat te brengen, geven we de proprioceptoren zoals de spindelcellen (spierspoeltjes) de kans om een signaal naar de hersenen te sturen, waardoor de spanning in de spieren weer verandert en normaal wordt.

 

[1] De agonisten en antagonisten vormen zogenaamde antagonistische paren, die bestaan uit een buigende en een strekkende spier. De buigende spier “sluit” het gewricht (dat wil zeggen: hij verkleint de hoek tussen de twee botten), en de strekkende spier zorgt voor de tegengestelde beweging. (Wikipedia)